Avukattan MUOSB’ta açıklama: Savaşta bile böyle el koyulmaz!

 Avukattan MUOSB’ta açıklama: Savaşta bile böyle el koyulmaz!

Manisa Ak Parti Milletvekili Semra Kaplan Kıvırcık’ın eşi Osman Kıvırcık’ın başkanı olduğu Muradiye Organize Sanayi Bölgesi (MUOSB) tarafından hukuksuz olarak işgal edilen özel mülklerde açıklama yapan Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Ömer Talha Oğan, savaşta bile böyle bir el koymanın yapılamayacağını söyledi. Çok büyük bir rantın olduğu ifade edildi.

Tunay Aktaş

Ömer Talha Oğan yaptığı açıklamada, “ Muradiye Organize Sanayi Bölgesi’yle yaşadığımız bir takım sıkıntılar var. Parselemize 5 metrelik hendeklerle bizim rızamız ve iznimiz olmadan girilmiş durumda. Parsel sahibi müvekkelimle birlikte konuyu yargıya taşıdık. Fiili işgalden ötürü Cumhuriyet Başsavcısına suç duyurusunda bulunduk. Çünkü mülkiyet hakkı Anayasa’nın koruduğu bir haktır. Bu kutsal hak hiçbir mahkeme kararı olmaksızın yok sayılması kabül edilebilir bir yöntem değildir. Türkiye bir hukuk devletidir. Savaş hali bile olsa, doğal afet hali bile olsa bunlar için acele kamulaştırma kanunu düzenlenmiştir. Acele kamulaştırma bu tür olağanüstü hallerde parsele girme yetkisi verir. Ama bu yetkinin de bir sınırı ve ölçüsü vardır. Acele kamulaştırma kararında bile kurum önce gider mahkemeye başvurur. Belli bir fiyat tespiti yapılır, ödemesi gerçekleştirilir, ödeme gerçekleştirildikten sonra mahkeme el koyma kararı verir ve ilgili kurum yere ancak öyle girebilir. Bakın savaş halinde bile. Şu anda acele kamulaştırma kararı bile yok. Sadece normal kamulaştırma kararı var. Buna rağmen karşı karşıya kaldığımız tablo bizi son derece şaşırtmış vaziyette. Kamulaştırmaya ve imar planlarının değiştirilmesine karşı dava açmış bulunmaktayız. Buradaki arsalara verilen fiyat ederinin belki de 20’de 1’i.

Parselimize rızamız dışında girilmesinin yanı sıra tüm Muradiye Mahallesi’nin planlarını etkileyecek derecede planlama hatalarıyla karşı karşıya kaldığımızı görmüş bulunmaktayız. Üzerinde bulunduğumuz parsel ve komşu parselleri yaklaşık 2,5 kilometrelik doğu batı yönünde bir hat. İmarda sanayi alanıyla konut alanları arasında planlanmış ve konut alanının kullanımına bırakılmış. Belediye hizmet alanı, okul, cami ve ticari alanlar olmak üzere konut bölgesine hizmet etmesi için planlanmıştı. İmar olanı değişikliğiyle burası organize sanayi bölgesi içine katılmak isteniyor ve insanlar bu alanı kullanamamış olacak. Bunu hukuka ve şehircilik planlarına aykırı buluyoruz. Planlı dikilmiş zeytin ağaçlarının dahi söküldüğünü görmekteyiz. Biz aslında burada bütün Muradiye halkının hakkını savunuyoruz.

“BU ÇOK BÜYÜK BİR RANT”

Sanayici Taner Kestaneci, “Burada 300’e yakın mağdur var. Herkesin arsasına izinsiz şekilde girdiler. Bizim  arsamıza girmek üzereyken son anda durdurduk. Ben yaklaşık 20 senedir sanayiciyim, 20 senedir buradayım. Bize burada gereken şey yaşam alanları. Yaşam alanları zaten haritada mevcuttu. Biz burada okul, cami, restoran, sosyal tesis olmasını beklerken son seçilen başkandan dolayı burada komple fabrikalar yapılmaya başlandı. Olan yaşam alanları tamamen yok edilmeye başlandı. Evlerin diplerine fabrika dikiyorlar. Arsamızı talan ettiler ve birçok kişinin de arsasını talan ediyorlar.

Bunlara karşı geldik, dedik ki yanlış yapılıyor. Onlarda bize dönümüne 300 bin lira gibi çok cüzi bir teklifte bulundular. Burada dönümüne 300 bin liraya arazileri istimlak edip 7-8 milyon TL’lik fabrikaları satmaya çalışıyorlar. Bence bu çok büyük bir rant. Herkese zarar veriyor. Burada oturanlara da zarar veriyor, sanayicilere de zarar veriyor. Çok gerginim daha farklı şeyler söyleyeceğim ama söylemek istemiyorum” dedi.

Muradiye Organize Sanayi Bölgesi

“BU GÜCÜ NEREDEN ALIYORLAR”

Muradiye Belediyesi dönemi meclis üyesi Necati Güler, “Ben Muradiyeliyim. 2009-2014 yılları arasında meclis üyeliği yaptım. Burayı Yunusemre Belediyesi’ne elimizle teslim ettik. En az 40-50 parsel belediyenin hissesi olan yerler vardı. Ben merak ediyorum belediye bu hisseleri ne karşılığında MUOSB’a verdi. MUOSB’a yaptığımız tüm müracatlarda paralarının olmadığını ve bu tür girişimde bulunamayacaklarını söyleyen kişiler nasıl olduda buraların sahibi oldu. Burada küçük çaplı parseli olan insanlar tapuda, haber verilmeden başka yerlere attılar, başka yerlere gönderdiler. Bu yerleri Yunusemre Belediyesi başta olmak üzere ve valilik peşkeş çekti. Yasal olmayan şeyler yapıldı. Az ileride geniş bir caddemiz vardı. Manisa OSB ile Muradiye OSB’yi ayıran. Bu caddenin üzerine de dükkan yaptılar. Böyle birşey olabilir mi. Bu yetkiyi, bu gücü nereden alıyorlar ben bunu merak ediyorum” dedi.

 

Benzer Haberler

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir