Bakırlıoğlu: Neden üretmiyor ithal ediyoruz?

İhtiyacın ancak yarısını karşıladığımız pamukta, dünyanın en fazla pamuk ithalatı yapan dördüncü ülke olduğumuza dikkat çeken CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu pamuğu üretmek yerine neden daha pahalıya ithal ediyoruz diye sordu.
Pamuk önemli bir tekstil üretim merkezi olan ülkemiz için stratejik öneme sahip bir tarım ürünü olduğunun altını çizen Bakırlıoğlu, pamuğun işlem görmemiş haliyle kütlü pamuk ya da işlem görmüş lif pamuk olarak satıldığını belirterek “Geçen sene 480 bin dekar alanda 833 bin ton lif pamuk üretimi yapılmış olmasına rağmen 1.170 bin ton pamuk ithalat yapılmıştır. Dolayısıyla ürettiğimizden daha fazla ithal etmek durumundayız.
ÇİFTÇİ ZARAR EDİYOR
Dünya piyasasında lif pamuğun fiyatının 3 doları geçmesi kütlü pamuk fiyatının 25 TL ye kadar çıkmasına neden olduğunu kaydeden bakırlıoğlu, artan fiyatların üreticinin yeniden pamuk ziraatine yönelmesine neden olduğunu kaydetti. Bakırlıoğlu “Ancak hasat zamanı fiyatların birden bire düştüğünü görmekteyiz. Üretici geçen sene 6,3 TL’ye mal ettiği kütlü pamuğu bu sene 14 TL ye maletti. Çiftçimizin bu sezon kütlü pamuk için fiyat beklentisi 21 TL idi. Ancak zararına 12-13 TL’ye satmak zorunda kaldı. Bu şartlar altında bölgede konuştuğumuz çiftçiler seneye pamuk üretmeyeceklerini belirtiyorlar. Bu durum önümüzdeki sene daha fazla ithalat, daha fazla cari açık demek. Bu sene ilk dokuz ayda tam olarak 919 bin ton lifli pamuk ithal etmiş, bunun karşılığında ise 2,5 milyar dolar bedel ödemişiz. Ülkemizde hasatın başladığı Eylül ayında 86 bin ton lif pamuk ithalatına karşılık 253 milyon dolar bedel ödenmiş. Yani kilogram başına ortalama 2,94 dolar, yani 50 lira dolayında.”dedi.
İlk dokuz ayda ABD’den yaklaşık 1 milyar dolarlık, Yunanistan’dan ise 200 milyon dolarlık lif pamuk ithal edildiğini hatırlatan Bakırlıoğlu, bu ülkelerden eylül ayında lif pamuğunun ortalama 2,94 dolardan alındığının altını çizerek “Kendi üreticimizden 21 TL ye almamız gerekirken pamuğu 13 TL’ye almışız. Türk üreticisini zarar ettirirken Yunan üreticisine, Amerikan üreticisine para kazandırmışız.
ÇİFTÇİ PAMUK ÜRETİMİNİ BIRAKIYOR
Gediz havzasında pamuğun yerine, aşırı su kullanımı gereken mısır üretilmeye başlandığını belirten Bakırlıoğlu “ Zaman içinde tekrar pamuğa bir yöneliş başlarken Manisa’daki üreticiler artık pamuk üretmeyeceklerini söylemeye başladılar.Bu politikasızlık, bu öngörüsüzlük geride yıkım bırakmaya devam ediyor”şeklinde konuştu..