Birlik Başkanından “Milli Su Konseyi kurulsun” önerisi

Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Halis Uysal, küresel ısınmanın risk grubu ülkelerin başında gelen Türkiye’de radikal önlemlerin alınması gerektiğine vurgu yaparak, acilen Milli Su Konseyi kurulması çağrısında bulundu.
Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Halis Uysal, iklim değişikliği ve kuraklık ile ilgili yaptığı açıklamada, su sıkıntısına dikkat çekerek, acil çözüm çağrısında bulundu.
Vahşi sulama terk edilmeli
Türkiye’nin küresel ısınmanın risk gurubu ülkelerin başında geldiğini kaydeden Uysal “Diğer yandan çevre kirliliğinde de 40 ülke arasında yapılan araştırmada yüzde 69,2’lik oranla birinci sırada bulunmaktadır. Kuraklık geçici değil kalıcıdır. Bu yüzden radikal önlemler alınmalıdır. Acilen Milli Su Konseyi kurulmalıdır. Bugün Türkiye de 42 milyar metreküp su kullanılmaktadır. Bunun yüzde 11’i sanayi de, yüzde 14’ü içme ve kullanma suyu geriye kalan yüzde 75’lük miktar ise tarımsal sulamada kullanılmaktadır. Her şeyden önce tarımsal sulamada acil önlemler alınmalı vahşi sulamayı terk edip, su kaybı minimum olan kapalı devre basınçlı damlama ve yağmurlama sulama sistemlerine geçilmeli ve bunun sağlanması için de devlet tam destek vermelidir. Su kaynaklarının mülkiyeti kamuya ait olmalı ve Ulusal Su Kaynakları Politikası belirlenmelidir. Bu amaçla ilgili birimler bir araya gelerek Milli Su Konseyini oluşturmalıdır.”dedi.
Türkiye acilen dikkatli kararlar alıp uygulamalı
Türkiye’nin su potansiyeli ile kullanılabilir su varlığı arasında dengesizlikler olduğu ve yağış rejimi yetersiz-düzensiz bir ülke olduğunu belirten Uysal, “Türkiye, Dünya’da 26 ülke de 1,3 milyar insanın susuzluk çektiği bir ortamda, su politikaları alanında dün olduğundan çok daha dikkatli olmak ve doğru kararlar alıp uygulamak zorundadır. Türkiye Sulama Kooperatif Merkez Birliği olarak; Kırsal kesimde kent olanaklarının yaratılması, kente göçün sağlıklı bir biçimde gelişmesinin sağlanması, Su ve toprak kaynaklarının kirlenmesini ve yok olmasını engelleyici önlemlerin bir an önce alınması. Tarımsal Sulama işletmeciliğinde çiftçilerin söz sahibi olması ve kooperatifçiliğin ve birliklerin desteklenmesi, Tarımsal amaçlı sulama için kullanılan elektrik ücretleri artış oranının çok yüksek olmaması, Tarımsal elektriklerden KDV’nin kaldırılması. Kaçak enerji bedellerinin tarımsal elektriklerden çıkarılması ve diğer ülkelerde olduğu gibi tarımsal elektrikler devlet tarafından desteklenmelidir” diye konuştu.