Eğitim Sen: Öğretmenlik Meslek Kanunu iptal edilsin!

 Eğitim Sen: Öğretmenlik Meslek Kanunu iptal edilsin!

Eğitim Sen Manisa Şubesi üyesi öğretmenler, Manolya Meydanı’nda düzenledikleri eylemde Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptal edilmesi çağrısında bulundu.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Manisa Şubesi üyesi öğretmenler, Öğretmenlik Meslek Kanunu ve yönetmeliği, seminer ve sınavın iptal edilmesi talebiyle Manolya Meydanı’nda eylem düzenledi.

“SINAV DEĞİL MESLEKİ İTİBAR”

Ellerinde taşıdıkları “Sınav değil mesleki itibar”, “Eğitim sistemini siz mahvettiniz” “İtibarıma dokunma”, “Her şeyi düzelttiniz sıra öğretmene mi geldi” yazılı dövizlerle alanı dolduran öğretmenler adına basın açıklamasını Eğitim Sen Manisa Şube Başkanı İsmail Şener okudu.

“Bakan Mahmut Özer ve yandaş sendika, Öğretmenlik Meslek Kanunu sınavını geçememiştir” diyerek açıklamaya başlayan Şener şöyle devam etti “Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun öğretmenlerin temel haklarını içermediği ve aksine birçok hak kaybına yol açacağı kısa bir süre içinde çok daha iyi anlaşılmıştır. Tam da bu sebeple Öğretmenlik Meslek Kanunu’na, seminer ve sınav dayatmasına karşı öğretmenler tek ses olmuş ve tepkilerini çığ gibi büyütmüşlerdir.

“BİRDEN BİRE AKLANMA TELAŞINA DÜŞTÜLER”

Bakan Mahmut Özer’in “Sınavı biz değil sendikalar istedi“ ve “Mülakat olmasın diye sınav yapmak istedik” gibi birbiriyle çelişen açıklamaları, öğretmenlerin tepkisinin çığ gibi büyümesinden kaynaklanan bir tedirginliğin ve paniğin sonucudur. Kapalı kapılar ardında eğitim emekçilerini yönetmeyi ilke edinenler ile siyasi iktidarın çıkarlarını gözetmeyi sendikacılık sayanlar ise birdenbire aklanma telaşına düşmüşlerdir. Mülakat denilen torpil sisteminin ne kadar deşifre olduğunun da itirafı olan bu açıklamalar, seminer ve sınav sürecini MEB’in ve yandaş sendikanın ortak belirlediğini göstermektedir. Öğretmenlerin sosyal medya üzerinden ders verircesine geliştirdiği tepki sonucunda, hem MEB hem de yandaş sendika yaşatılan ‘saçmalığın’ sorumluluğundan kurtulma çabasına girmiştir.”

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU İPTAL EDİLMELİDİR

Öğretmenlerin mesleki onurlarına sahip çekerek, bakanlık yöneticileri ve yandaş sendikaya ders verdiğini kaydeden Şener, “Öğretmenlerin yeterliliğini ölçmeye kalkışan Bakan Mahmut Özer, kanunu hazırlayanlar ve yandaş sendika yöneticileri öğretmenlerin verdiği bu dersi iyi anlamak zorundadır.”dedi.

“SÜRECİ YÖNETENLER ÖĞRETMENLERDEN ÖZÜR DİLEMELİDİR”

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun ölü doğduğunu ve iptal edilmesi gerektiğinin altını çizen İsmail Şener, şöyle devam etti “Ellerine yüzlerine bulaştırdıkları seminer ve sınav süreci, çalışma anlayışlarının ne kadar niteliksiz, özensiz ve sığ olduğunu daha da ortaya çıkarmıştır. Bu süreci yönetenler ‘görevlerinden aflarını istemeli’ ve tüm öğretmenlerden özür dilemelidir.Eğitim Sen olarak bir gerçeğin altını ısrarla çiziyoruz! Biz öğretmenler ne yaptığınızı, neden yaptığınızı, nasıl yaptığınızı ve en önemlisi bunu kimlerle yaptığınızı çok iyi biliyoruz! Bu nedenle öğretmenlerin ortak taleplerine kulaklarınızı tıkamayın, gözlerinizi kapatmayın ve öğretmenlerin iradesini yok saymayın! Alın size sınavdan geçebilmenizin yolu… İyi dersler.”

“BANKA PROMOSYONLARI GÜNCELLENMELİDİR!”

Ülkedeki tamamen kontrolden çıkan yüksek enflasyon nedeniyle, işçi ve emekçiler başta olmak üzere geniş halk kitlelerinin zamlar altında ezilerek geçim derdine düştüğünü ifade eden Şener, daha önce imzalanan ve halen yürürlükte olan banka promosyon sözleşmeleri nedeniyle, kamu emekçilerinin ciddi anlamda ekonomik zararla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Şener, kamu emekçilerinin bankaya yatan maaşlarında ‘enflasyon farkı’ nedeniyle artış olurken, eski enflasyon oranı ve maaş düzeyine göre saptanan promosyonların komik düzeyde kaldığını vurgulayarak “Bu nedenle başta kamu bankaları olmak üzere tüm bankalar, maaş ödediği emekli ve çalışanlara verdiği promosyonları, geçmişe yönelik olanları da kapsayacak şekilde güncellemelidir. Eğitim Öğretime Hazırlık Ödeneğinin, Ayrımsız Bütün Eğitim ve Bilim Emekçilerine Bir Maaş Tutarında ve Yılda İki Kez Ödenmesi Sağlanmalıdır. 2021 Ağustos ayında yandaş sendika tarafından imzalanan toplu sözleşmenin “Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme” bölümünün “Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği” başlıklı 11. maddesinde, “657 sayılı Kanunun ek 32 nci maddesinde öngörülen öğretim yılına hazırlık ödeneği; 2022 yılında 1.325 TL, 2023 yılında 1.400 TL olarak ödenir” hükmü bulunmaktadır. 2020 yılında 1210 TL, 2021 yılında 1250 TL olarak verilen eğitim ödeneği, günümüz enflasyon oranları ve kırtasiye kalemlerindeki ciddi artışlara rağmen, yandaş sendika sayesinde 2022 yılında sadece 1325 TL olarak ödenecektir. Ekonomik krizin geldiği düzey ve enflasyon oranları dikkate alındığında bu rakamın çok yetersiz olduğu açıktır. Gerekli düzenlemeler bir an önce yapılmalı ve eğitim öğretime hazırlık ödeneğinin, ayrımsız bütün eğitim ve bilim emekçilerine bir maaş tutarında ve yılda iki kez ödenmesi sağlanmalıdır. Eğitim Sen, tüm eğitim emekçilerinin sesi olmaya devam edecek ve ekonomik, özlük, mesleki, sosyal ve demokratik haklarımız için mücadelesini yükseltecektir”ifadesini kullandı.

 

Benzer Haberler

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir