“Hayvancılığı şimdi de salgın hastalık vurdu”

 “Hayvancılığı şimdi de salgın hastalık vurdu”

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, Burdur ve Isparta’da baş gösteren şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarlarında büyükbaş ve küçükbaş alım ve satışının durdurulduğu yönünde bilgi aldıklarını belirterek, zor zamanlardan geçen hayvancılığı şimdi de şap hastalığı salgınının vurduğunu ifade etti.

CHP’li Bekir Başevirgen,  “Tarafımıza ulaşan bilgilere göre, Şap hastalığı nedeniyle Burdur ve Isparta merkezleri, ilçe merkezleri ile köylerde karantina ve gözetim kararı alınmış, hayvan pazarları da kapatılmıştı. Fakat Tarım ve Orman Bakanlığı daha sonra yaptığı açıklamayla “Hastalık görülen 8 işletmede kordon-karantina dâhil olmak üzere tüm tedbirler alınmıştır. Kesim, ithalat ve ihracat amaçlı yapılan sevkler dışında şap hastalığına duyarlı tüm hayvan hareketleri ilkbahar şap aşılama kampanyası süresince ülke genelinde durdurulmuştur.”denildi. Aşılamanın ne kadar sürede bitirileceği ve karantina tedbirlerinin ne zamana kadar devam edeceği ise bilinmiyor.”dedi.

“Salgının Nedeni Daha Önce Ülkemizde Görülmeyen Sat-2 Serotipi”

Başevirgen,  “Ülkemizde görülen bu salgının etkeni daha önce rastlanılmamış olan Sat-2 Serotipidir. Ülkemizde her yıl Şap hastalığı salgınları görülmekte. Fakat bu virüs tipleri, ölüm oranı düşük ve daha ziyade hayvanlarda verim azalışa bağlı olarak ekonomik kayıplara neden olan salgınlar oluşturmaktaydı. Burada kaygı verici olan husus, Sat-2 Serotipi Şap virüsünün önceki tiplerden çok daha öldürücü olması ve daha büyük ekonomik kayıplara neden olabilmesidir. Koyun ve keçilerde ise hastalık daha hafif seyirli olup hastalığın yol açtığı ekonomik kayıplar sığırlarınkinden daha düşüktür. Daha ziyade Afrika kıtasında görülen bu hastalık etkeninin ülkemize girişinin Irak, İran veya Suriye üzerinden olabileceği sanılmaktadır.”dedi.

“2,5 Milyon Doz Aşımız Olduğu Belirtiliyor.” 

Salgın konunu Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri ile görüştüğünü kaydeden Başevirgen şunları söyledi “Yetkililer 8 işletmede hastalığın tespit edildiği, Şap Enstitüsünde aşı üretimimizin olduğu ve hali hazırda 2,5 milyon doz aşımızın bulunduğunu belirttiler. Öldürücülüğü az olmakla birlikte sürü içerisinde veya bölgede hızla yayılabilen bu hastalığın, kontrol altına alınması açısından bir an önce aşılama yapılması çok önemlidir.”

“İthal Edilen Hayvanlar Ne Olacak”

Karantina konulan yerlerden hayvan çıkışı olmayacağı gibi hayvan girişine de kısıtlama getirildiğini ifade eden Başevirgen “Bu durumda ithal edilecek hayvanların da hastalık sönüşüne ya da karantina tedbirleri kaldırılana kadar bu bölgelere girişi engellenecektir. İthalat yapacak kişiler karantina tedbirleri kalkıncaya kadar hayvanlarını sınır kapısında bulunan işletmelerde tutabilecekler. Tabi bu duruma maruz kalan yetiştiricilerimize ilave maliyetler yüklenecektir. Deprem bölgesinde yer alan 11 ilimizde yaklaşık 14 milyon büyükbaş ve küçükbaş hayvan bulunuyor  Üstelik bu illerimizde yaşanan kayıplar ve göçler nedeniyle hem kamu hem de özel veterinerlik hizmetleri sekteye uğramış durumda. Bu nedenle aşılama çalışmalarının öncelikle bu illerimizden başlatılması, konteyner veya sahra hastanesi şeklinde klinikler kurulmalı ve aşılama, tedavi gibi hizmetlerin bedelsiz verilmesi gerekmektedir.”

“Hayvan Kesimleri Artabilir.”

Bahse konu hastalığın işletmesinde bulunan hayvanlara bulaşabileceği kaygısıyla birçok yetiştiricinin hayvanları kestirebileceğini söyleyen Başevirgen, hayvan sayısı, et ve süt üretimindeki düşüşün derin bir krizin habercisi olabileceğini vurgulayarak,  salgının kontrol altına alınarak hayvan kesiminin kısıtlanması ve kesimlerin engellenmesi gerektiği görüşünü dile getirdi.

 

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir