Üreticiler saşkın saşkın ne dikeceğini düşünüyor

Tarımda planlı üretime acilen geçilmesi gerektiğini belirten Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, “Bize başvuran üreticilere önündeki sezonda hangi ürünün ne kadar dikileceği bilgisini verebilmemiz gerekiyor. Bu çok gerekli ve basit olmasına rağmen Tarım Bakanlığı bunu yapmıyor. Üreticiler saşkın saşkın ne dikeceğini düşünüyor” dedi.
Tunay Aktaş
Salihli’nin tarımda yüksek potansiyele sahip olduğunu söyleyen ve tarımda yaşanan sorunlardan bahseden Cem Yalvaç, “ Salihli, 585 bin dekar tarım arazisine sahip büyük bir ova. Amiral ürün 118 bin dekarla kurutmalık Sultani üzüm. Bunun ardından ise 90 bin dekar ile zeytin. Salihli zeytini ve yağı diğer il ve ilçelerden çok daha kaliteli. Kayısı, erik, yazlık-kışlık sebze ile 50 çeşit mevcut. Son 2-3 yıldan bu yana Poyrazdamları karpuzu yani Adana karpuzu dediğimiz karpuzumuz çok ünlendi. Tadı ve aroması Çukurova’daki karpuzlarla eşdeğer olduğu için. Rusya, Polonya ve Romanya’ya ihracı başlandı.
4 Şubat 2019’da başkan olarak seçildim. Benden önceki 8 yılda odamız, durağan ve çiftiçisiyle buluşmayan bir odaydı. Biz gece gündüz çalıştık, özellikle pandemide. Çiftçimiz eve kapanmadı. Bizde onlarla birlikte çalıştık. Çok çalıştığımız içinde 800 oda içinde ödüle layık görülen bir oda olduk. Üreticilerimizin ÇKS kaydı işlemelerini mobil yöntemle ayaklarına götürdük. Üreticilerimiz bu yöntemden çok memnunlar” dedi.
İKLİM VE MALİYET KALİTEYİ VURDU
Sulama, ilaç, gübre ve mazot maliyetlerinin yüksekliği ve iklim değişikliğinin tarımda ürün kalitesini düşürdüğünü belirten Yalvaç, “Kuru üzümde 6 numara üzüm yoktu bu sene 6 numara çıktı. En düşük kaliteden daha düşük bir ürün. Aşırı sıcaklık ve kuraklığa bağlı uç kurumaları oluştu. Çiftçimizde maliyetlerden dolayı zamanında ilaç atamadığı ve faturalardan dolayı yeterli sulama yapamadığı için maalesef ürün kalitesi çok düşük. 9 numara kaliteli üzüm şuan yok denecek kadar az”
ACİLEN PLANLI ÜRETİM
Tarımda planlı üretime acilen geçilmesi gerektiğini belirten Yalvaç, “Bize başvuran üreticilere önündeki sezonda hangi ürünün ne kadar dikileceği bilgisini verebilmemiz gerekiyor. Bu çok gerekli ve basit olmasına rağmen Tarım Bakanlığı bunu yapmıyor. Salihli’de geçen sene 8 bin dekar olan pamuk bu sene 30 bin dekar oldu. Geçen sene çok iyi kar edilen pamukta bu sene büyük zarar edildi. Neden, planlama yok” dedi.
ZEYTİN YAĞI ARALIK’TA 100 LİRA
Yalvaç, “Şu an zeytin noktasında üretici sanşlı. İtalya ve İspanya’daki kuraklık nedeniyle rekoltede yüzde 45’lere varan kayıp var. Bu ülkelerin pazarları Türkiye’ye geçti. 1 numara zeytin 55 liraya çıktı. Yağlık zeytin 14 liraya çıktı. Aralık-Ocak’ta zeytin yağı 100 lira, en aşağıya” ifadelerini kullandı.